De laatste jaren is het woord vaccinatie vaak voorbij gekomen en het is vaak genoeg onderwerp van het gesprek geweest. Dat is niet gek als je ziet wat er is gebeurd. En toch zijn vaccinaties eigenlijk al onderdeel van ons dagelijks leven geweest. Op meerdere momenten in ons leven zijn we er al achter gekomen hoe fijn het is dat er vaccinaties zijn. Voor zowel kinderen als in andere situaties, bijvoorbeeld wanneer je op reis gaat. Hieronder kun je wat meer lezen waarom vaccinaties zo belangrijk zijn.

Als kind

In de meeste gevallen kiezen ouders ervoor om hun kinderen te laten vaccineren. Je hebt allerlei vaccinaties die jou beschermen tegen ernstig ziek zijn, en ook anderen beschermen voor het ziek worden. Vooral in het geval van kinderen is dit erg belangrijk. Besmettelijkheid kan voor kinderen een heel gevaarlijk iets zijn. Kinderen zijn extra kwetsbaar en dus moet je het risico ook niet willen nemen. Voorbeelden van vaccinaties zijn een DTP prik, gele koorts, waarvan de ene verplicht zijn om te nemen en de andere worden aangeraden. Het is natuurlijk aal jezelf wat je besluit te doen maar wanneer je kinderen hebt, weet dat je het niet doet voor jezelf maar vooral voor de ander. Dus uiteindelijk heeft je kind niet veel aan een keuze om niet gevaccineerd te worden, zeker niet als het ziek wordt.

Op reis

Aan de andere kant van de wereld is het een stuk lastiger om goede medische hulp te krijgen wanneer dit echt nodig is. Een vaccinatie neem je vooral om te voorkomen dat je zo ziek wordt als dat je kan worden wanneer je er geen neemt. Het is niet alleen voor je gezondheid goed om die vaccinaties te nemen, maar ook voor je gemoedstoestand. Het is een heel fijn gevoel om op reis te zijn en de zekerheid te hebben dat het ziek zijn geen fatale afloop hoeft te hebben. Dat is namelijk wel wat er kan gebeuren als je geen vaccinatie neemt. Je lichaam kent de ziekte niet en gaat heel hard aan het werk om het uit je lichaam te krijgen. Maar de kans is aanwezig dat dat simpelweg niet lukt in de tijd dat die ziekte zich verder aan het verspreiden is. Met het nemen van een vaccinatie geef je je lichaam meteen een snelle start wanneer je wel besmet wordt met een virus. Je lichaam weet eigenlijk meteen wat het moet doen om aan de slag te gaan.