Tegenwoordig zien we heel erg dat de criminaliteit en fraude steeds meer afneemt in de fysieke wereld, maar verdubbelt dit zich online. Zo zijn er vele online fraudeurs, criminelen en ander soort illegalen te vinden die jou willen bestelen van betalingsgegevens, inloggegevens en zelfs persoonsgegevens. Een voorbeeld zijn de e-mails die vanuit een ander mailadres worden verzonden dan uw reguliere bank. De fraudeurs denken hier zeer doordacht over na en gebruiken in plaats van een ‘@rabobank.nl’, juist een ‘.com’ in de e-mails die ze versturen. Sommige mensen zien dit als een vertrouwde mail en doen wat er in de mail beschreven staat. Zo maken zij bijvoorbeeld verbinding met een code, waarna binnen enkele minuten al het geld van de betaalrekening is afgehaald.

Pas goed op, voor je het weet ben je zelf het doelwit

Het komt dus steeds vaker voor en de daders gaan ook steeds slimmer te werk. Ze proberen in eerste instantie een vertrouwensband met je op te bouwen, om vervolgens hun slag te slaan. Bovendien zijn er fraudeurs die je inloggegevens willen bestellen om iets met je persoonsgegevens te doen. Via jouw IP-adres, wat eigenlijk je online adres is, komen ze bij jou terecht en doen ze er alles aan om iets van je af te pakken. Daarom is het aan te raden om voor ieder account een ander wachtwoord te kiezen, om het deze daders niet makkelijk te maken. Verder is het aan te raden om direct actie te ondernemen en om extra beveiliging toe te voegen aan jouw online wereld.

Zorg dat je veilig bent

Het is dus belangrijk dat je veilig bent. Je kunt bijvoorbeeld mailings krijgen van zogenaamd je bank om iets op te sturen of te delen, maar er zijn ook andere trucs. Internetcriminelen kunnen bijvoorbeeld via jouw IP-adres bij sommige gegevens komen. Vaak zijn dit gegevens wat niet heel vervelend is als een ander het weet, maar je wilt het liever niet. Zo kan iemand te weten komen welke apparaten zijn aangesloten op de provider en meer!

Iets om veilig te kunnen surfen op het internet, is een juiste VPN verbinding. Normaal gesproken maakt een website verbinding met een provider, die toestemming krijgt van jouw persoonlijke online adres, je IP-adres. Deze wordt gedeeld met de website. Wanneer jij dus op een verkeerde website terecht komt, weten ze je persoonlijk online adres en kunnen ze achter je gegevens komen. Door een VPN-verbinding aan te schaffen, zorg je ervoor dat jouw IP-adres beschermt blijft, waardoor dus niemand zomaar jouw IP-adres ontvangt!